Subscribe to RSS Feed

Maruntisuri

on November 9th, 2008 by Angela

Azi am ascultat la Radio Romania Actualitati (daca nu ma insel) o emisiune in care invitata era Tia Serbanescu. Nu pot spune ca am citit-o vreodata (in ziarele in care a scris sau in cartile ei). Sincera sa fiu, era doar un nume pentru mine, nimic mai mult. Nu stiu ce a scris, deci nu ma poate acuza nimeni de nimic.

In afara de faptul ca vocea ei m-a cucerit de la primele cuvinte, a spus cateva lucruri care mi-au adus aminte de mine. Mi-a amintit despre lectura. Si a spus asa (citez din memorie): “Ce bucurii poti avea in viata daca nu stii sau nu poti sa te bucuri de lectura, de cartile care-ti sunt cel mai bun prieten, care nu te tradeaza niciodata?”

Chiar asa. Cum poti sa-ti faci viata mai frumoasa, cu ce, daca nu ai capacitatea sa te bucuri de o carte? Intotdeauna am fost omul care s-a bucurat si din lucrurile marunte. Cel mai bun exemplu este incantarea cu care imi cumpar saptamanal Academia Catavencu. Intr-un fel imi aminteste de tabieturile de pe vremea cand eram la mama acasa. In fiecare miercuri, veneam de la facultate, apoi de la servici, si ma asezam in bucatarie, la masa, cu o gura de cafea si o tigara, si devoram. Pagina cu pagina.  Ma bucuram de fiecare articol. Parca erau scrise special pentru mine. Si acum fac la fel. A propos de asta, mi-aduc aminte ce mi-a spus cineva mai demult. Cred ca fratele meu, Andrei. “Sunt lucruri pe care nu vreau sa le impart cu nimeni. Asa isi pastreaza caracterul de intim, desi este la discretia tuturor”. El vorbea despre muzica. Eu gandesc si simt la fel despre cartile pe care le citesc, chiar si despre Catavencu. Nu sunt multi cei care gusta glumele alea. Si sunt momente cand ma apuca rasul si parca as vrea sa impart gluma sau articolul. Si o fac, dar isi pierde din farmec.

Si nu e vorba numai de Catavencu. Sunt multe lucruri marunte de care ma bucur zilnic. Asa cum apreciez si ma incanta un cadou de Craciun, la fel ma bucura si cand imi iau o noua solutie de curatat baia. Insa nu se compara cu nimic senzatiile pe care le am atunci cand citesc ceva care-mi place. Eliade, Goethe… mi-au oferit momente incredibile si senzatii pe care nu am crezut ca le voi experimenta vreodata doar cititnd.

Va invit, dragilor, la lectura! Bucurati-va sufletul si incalziti-ca mintea! Lasa-ti calculatorul cateva zile si inlocuiti-l cu o carte. Chiar daca e una pe care ati mai citit-o. Inchide-ti televizorul, si incearca sa te bucuri si tu de lucruri marunte. Merita!

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Posted in Gandurile mele

One Response to “Maruntisuri”

  1. carmen says:

    cum de-mi ghicesti tu gandurile?…mi-am propus,chiar azi de dimineata,ca de luni sa-mi iau o pauza de calculator,sa termin “La rasarit de Eden”,sa recitesc “Pluta Meduzei”,pe care cu greu si dupa foarte multi ani am reusit s-o gasesc intr-un anticariat online…si poate sa ma apuc sa-mi astern gandurile si pe foaie sau intr-un blog…

Leave a Reply

manele noi
muzica noua
muzica noua
manele 2013